Skip to content

Najdi 10 rozdílů

Pojďme si dneska zahrát klasickou hru na hledání rozdílů. Mezi následujícími dvěma obrázky jich není deset, ale jen jeden:

Najdi 10 rozdílů - 1 Najdi 10 rozdílů - 2

Abych trochu odsadil řešení a nepropálil pointu hned, tak trochu kontextu pro ty, co s finančním úřadem nemusí komunikovat. Na screenshotech výše je finální obrazovka, odkud odesíláte vaše daňové přiznání, měsíční přiznání k DPH a další písemnosti. Tedy ten klíčový krok, podobně jako třeba odeslání objednávky v eshopu nebo dokončení rezervace.

Pro odeslání pak musíte použít tlačítko "Podat" v pravém horním rohu, které je ve výchozím stavu neaktivní. Teprve po pěti vteřinách se stane aktivním, což je řešeno v kódu poměrně zábavně. Reálně se uživateli přepne neprůhlednost (opacity) z 65% na 100%.

Podej písemnost

Pokud pominu spornou logiku opožděného odeslání, tak má toto "řešení" několik zásadních problémů.

První z nich je spolehání jen na vizuální změnu mezi disabled/active stavem. Uživatelé ale potřebují nějaké další vodítko, než jen tuto špatně viditelnou změnu. Problém budou mít nejen lidé s poruchou zraku, ale i ti zdraví. Poruchou zraku mimochodem trpí poměrně velká část populace, nejde jen o "slepé". Stačí mít slabší zrak na blízko, zapomenuté brýle nebo poruchu barevného spektra a problém je na světě.

Co s tím?

Co zkusit disabled stavu odebrat ten červený border?

Co takhle použít úplně jinou barvu (tradiční šedou) namísto opacity? A nešlo by třeba změnit kurzor myši na not-allowed?

A co třeba do titulku neaktivního tlačítka (když už mám dvě) dát něco jiného než "Po stisku dojde (pokud písemnost neobsahuje kritické chyby) k závaznému podání písemnosti - bude odeslána na společné technické zařízení správců daně, odkud bude poté doručena na uvedený úřad k vyřízení."?

Otázky, samé otázky.

Otázky bude mít uživatel a bude přemýšlet, proč to vlastně nejde odeslat (vlastní zkušenost). Určitě by mu pomohlo, pokud by viděl nějaký loader či timer, který naznačí, že něco na pozadí probíhá a je potřeba ještě chvilku počkat. Zároveň bych upravil styl tlačítek, protože určitě nemají stejnou důležitost. Třeba takto:

Podej písemnost - lépe a radostněji

Pokud bychom chtěli být na uživatele, kteří nám chtějí poslat daně, úplně milí, tak jim zkusíme pravidlo čekání na pět vteřin ještě nějak logicky vysvětlit. Pokud jde o ochranu před nechtěným odesláním, pak by například pomohla výzva ke kontrole všech údajů a podobně.

Přístupnost zmíněná výše se samozřejmě netýká jen UI, ale i kódu. Tady by pro změnu pomohlo nedělat složité kejkle v javascriptu a použít nativní HTML elementy. Třeba button s disabled atributem, namísto hide/show dvou submit inputů.

Jak to uzavřít? Finální krok nějakého procesu je kritický nejen z business hlediska. Tedy, aby k dokončení akce opravdu došlo. Také je to ale okamžik, který si budou vaši uživatelé pamatovat a hodnotit vás podle něj (Peak-End Rule).