Skip to content

Tři prohřešky proti zákonům

Začneme zlehka ikonickou scénou, jejíž variace jsou hustě zastoupené na každém internetovém rohu. Já tu svoji vyfotil loni na podzim, cestou na konferenci FrontKon v Brně. Letos je konference v Praze, takže se bude muset prošlapat cesta jinudy.

Brno

Millerova bageta

Pro druhý příklad se přesuneme do Olomouce. Kousek od centra, téměř coby bagetou dohodil, tu už řadu let plní žaludky Bagetárna Golem. Zatímco jejich bagety získávají v hodnocení plné počty hvězdiček, jejich realizace menu je už méně hvězdná. Přesně 78 baget v nabídce, podobný počet burgrů a k tomu ještě nějaké ty chuťovky na doplnění. Všechno hezky na první dobrou s minimalistickým členěním.

Bagety

To si tak přečtete popis jedné bagety (ještě pro zpestření nazvané třeba Fanóšova, Tornádo nebo Mamut) a u čtení té další už absolutně netušíte, co bylo v té předchozí.

A pak si dáte radši párek v rohlíku, protože tam je jen jediná volba. Kečup nebo hořčici? Miller's law v praxi.

Průměrný člověk dokáže udržet v pracovní paměti pouze 7 (plus mínus 2) položek.
George Miller

Dům Kurta Koffky

Gestalt principy mají všichni v malíku, aniž by nutně vůbec kdy to divné německé slovo zaslechli. Blízkost, Podobnost nebo třeba Symetrii používají i hard core back-end devs, co musí jednou za čas poslat něco na frontend.

Škoda, že se toho nedržel architekt tohoto domu. Ale spíš to vypadá, že v procesu realizace žádný architekt nebyl. Trhá mi to oči pokaždé, když jedu kolem.

Dům

Jakubův ovladač

Zakončíme trochu pozitivněji. S tímto ovladačem dataprojektoru jsme se potkali na nějakém mém školení a překvapivě to nebyla láska na první stisk. Dokonce ani na druhý nebo třetí.

Vytrvale jsem se snažil vypínat projektor pomocí tlačítka pro zapnutí a divil se, proč to nejde. Nešlo to proto, že 98 % předchozích ovladačů, které jsem držel v ruce, mělo jen jedno sdružené tlačítko pro zapnutí a vypnutí. Schválně se mrkněte na ten váš v zasedačce.

Ovladač

V tomto případě se jedná o hezkou aplikaci Jacob’s law:

Návštěvníci vašeho webu tráví většinu času na jiných webových stránkách než na té vaší.
Jacob Nielsen

Aneb držitelé vašeho ovladače drželi v ruce většinou jiný ovladač než ten váš.